maanantai 11. huhtikuuta 2016

MA 6LK TI 12.4.2016

AIKAVYÖHYKKEET ovat jännä juttu. Maapallo on jaettu 24 aikavyöhykkeeseen pituuspiirien suunnassa. Usein aikavyöhyke noudattaa valtion rajoja.


TÄSSÄ HYVÄ KUVA OPPIKIRJAN AVUKSI:





Löydätkö aikaeron Posion ja Kanadan Ontarion välillä - ystäväni asuu siellä?

Phileas Fogg kiersi maapallon 80 päivässä. Hän luuli hävinneensä kilpailun, mutta olikin etuajassa. Miten tämä oli mahdollista? Yksinkertaista, rakas Watson, näin:

Phileas Fogg oli tosiaankin kulkenut maan ympäri 80 päivässä!
Phileas Fogg oli siis voittanut 20 tuhatta puntaa. Mutta mitenkäs niin tarkka mies voi tuolla lailla erehtyä päivänlaskussa? Mistäs se tuli, että hän luuli saapuneensa Lontooseen lauvantaina joulukuun 21 p:nä, vaikka olikin saapunut sinne jo perjantaina joulukuun 20 p:nä, oltuaan siis matkalla ainoastaan 79 päivää?
Kas tässä selitys ja varsin yksinkertainen. Phileas Fogg oli ajassa voittanut todellakin yhden päivän, siitä syystä vain, että hän oli kulkenut maan ympäri itään päin. Kulkemalla länteen päin hän olisi päinvastoin menettänyt yhden päivän.  Kun nimittäin Phileas Fogg kulki itään, siis vasten päivää, niin lyheni häneltä päivä joka asteella 4 minuuttia. (Mitä kauemmaksi itään, sitä aikaisemmin siellä päivä nousee.) Koska nyt maapallolla luetaan yhteensä 360 astetta, niin lyhenee aika maan ympäri itään kulkeneelta 360 kertaa 4 minuuttia, joka juuri on 24 tuntia eli kokonainen vuorokausi. Toisin sanoen: Phileas Fogg, itään päin kulkiessaan, näki auringon nousevan 80 kertaa, sitävastoin kuin hänen ystävillensä samalla aikaa aurinko oli noussut ainoastaan 79 kertaa. Sepä oli syynä, että reform-clubilaiset odottivat häntä lauvantaipäivänä, jota Phileas Fogg oli luullut sunnuntaiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti